coke1

Inspirerande läsning om sociala mediestrategier och vikten av storytelling från Coca Cola och Dell

Nu på morgonen läste jag en inspirerande artikel på PR Daily: “5 social media tricks to steal from Coke and Dell“. Fokus i texten är något som jag själv är en stark förespråkare för – vikten av storytelling. Sociala medier handlar inte om sälj, sälj, sälj. Det handlar om att skapa en story kring ett varumärke, att personifiera det och få folk att gilla det på en personlig nivå. Som skribenten Rusell Working skriver “Ninety-nine percent of the time when you’re posting, your audience isn’t planning to purchase your product at that moment.” Med den siffran i bakhuvudet blir det alltså totalt meningslöst att bara uppmana sin publik till köp hela tiden. Du kommer inte växa din community, och du kommer inte få några bestående relationer till din målgrupp.

Ett fantastiskt exempel på hur man övertygar och personifierar utan att pracka på och sälja är följande tweet från Coca Cola (som snabbt blev den mest delade kommersiella tweeten i Twitters historia):

“When you open a Coke, 12,607 bubbles are born. Happy birthday, bubbles!”

Det är viktigt att förstå sig på kanalen sociala medier. Kommunikationsformen och mekanismerna bakom skiljer sig stort från vad som används i traditionella medier som print, DM och TV. Här ligger vikten på att folk ska vilja ta del av dina budskap och förknippas med ditt varumärke, varpå publiken i traditionella medier snarare tvingas på dina reklambudskap. Sociala medier innebär ett helt nytt sätt för företag att tänka i sin marknadsföring. Något som fler företag måste lära sig att förstå.

Jag avslutar med ett av mina mest handfasta tips: handen. För varje EN sak du säljer måste du ge FYRA andra saker som intresserar målgruppen som inte har med sälj att göra. Ge mer än du tar, helt enkelt. Det är grundstenen för att lyckas.

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>