sb975

Tips: Skaffa LinkedIn och använd dig av det!

I torsdags fick jag möjlighet att tala på Torsdagsklubben inför en grupp medievetarstudenter på Södertörns högskola på temat “framtidens mediebransch och medieanvändning”. Tillsammans med Tomas Granryd från P3 diskuterade vi ämnen som hur man når ut i medier idag, vilken inverkan sociala medier har på samhället, hur nyhetsrapportering har förändrats i och med digitaliseringen och CSR i den digitala eran. Samtalet avslutades med att vi skulle lämna studenterna med konkreta tips inför framtiden – hur gör man för att faktiskt få jobb inom mediebranschen?

Mitt tips blev att jobba på att bygga sitt personliga varumärke. Att faktiskt använda sig av Twitter för att hålla koll på branschen och intressanta människor i den, men kanske ännu viktigare att skaffa ett LinkedIn-konto och hålla sin profil uppdaterad. Jag tycker att LinkedIn är ett fantastiskt verktyg för att visa upp sig själv som yrkesperson. Man lyfter upp sitt CV och håller kontakt med sina arbetskontakter. Ett publikt visitkort som kan öppna upp alla möjliga dörrar. Dessutom är det ofta mer trovärdigt att läsa vad en person har skrivit om sig själv på LinkedIn då det kan granskas av andra från företag man skriver ut att man har jobbat på – folk väljer därför att vara sanningsenliga i högre utsträckning. Idag jobbar allt fler rekryterare med att hitta kandidater till olika uppdrag via LinkedIn. Dessutom ingår att googla en person nästan alltid i en anställningsprocess idag, och då kan det vara fantastiskt bra att ens Linkedin-profil dyker upp i sökresultatet. Här får man möjlighet att visa upp sina styrkor från arbetslivet, och även att samla referenser och omdömen från kollegor, chefer och uppdragsgivare. Man kan även hålla koll på spännande företag och få uppdatering kring lediga tjänster. Eller hitta en intressegrupp att gå med i och diskutera aktuella ämnen med andra i branschen, samt få inbjudningar till branschmingel och föreläsningar. Men mer än något annat styr man över sitt eget varumärke på nätet. Så att det blir lätt för personer att få korrekt bild av vem du är i arbetet och var du vill.

Jag tror även att allt fler företag kommer att börja synas på Linkedin i år i och med uppdateringar på LinkedIn Company Pages som lanserades i höstas. Vilket gör det ännu mer legitimt att synas på samma plattform som drömföretaget man hoppas jobba på / med.

Jag hittade en artikel på Theundercoverrecruiter.com tidigare idag som handlade om HUR man ska bygga en bra LinkedIn-profil: LinkedIn and Personal Branding: What the Experts Say. Där ingick även följande tips:

Jag har även skrivit på ämnet om personligt varumärke här: Din profil på nätet – att skapa en samlingsplats (om att ha en egen hemsida att samla sin internetprofil på).

Ni hittar min profil på LinkedIn här.

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>