År 2012 i digitala medier – summeringar

Något av det mest intressanta som sker mot slutet av december är alla årslistor man kan ta del av som summerar det år som nyss passerat. Här nedan en summering från Twitter med årets mest populära tweets, Ajour om svenska bloggar 2012, Språkrådet med presentationen av årets nyord samt Nyheter 24:s summering av årets nätsnackisar.

TWITTER själva summerar de största händelserna på det sociala mediet 2012 under namnet “Golden Tweets” – de tweets som fick flest RT:s under 2012. Högst upp på listan hittar vi Barack Obama (@barackobama) med texten “four more years” och en bild på sig själv och sin fru, när det precis stod klart att han vunnit presidentvalet i USA. Inte bara blev det den mest retweetade tweeten 2012, utan den mest retweetade tweeten någonsin. Människor i över 200 länder agerade och delade vidare. På listan över 2012 finns även @justinbieber “RIP Avalanna. i love you” (en av Justin Biebers yngsta fans dör efter pågående kamp mot sjukdom) och @teamGB “29 gold, 17 silver, 19 bronze – We finished 3rd in medal table after most successful Olympics for 104 years #OurGreatestTeam RT your support” (Storbritannien tackar sitt olympiska team för årets insatser under sommarolympiaden på hemmaplan i London).

AJOUR skriver om 2012 års största bloggposter. Emanuel Karlsten listar bland annat:
(5) Hanna Fridén – Fångas i tv med orakade armhålor – då förtjänas du att mobbas och trakasseras på internet [post raderad]
, (4) Katrin Zytomierska – SATS borde skämmas, (3) Kristian Gidlund – Till mitt barn i drömmarna och (1) Genusfotografen – Vad sägs om att ta lite bilder med slangen.

Tydligt tycker jag att det blir att bloggare i allra högsta grad fortfarande har en stor påverkan, inte bara på mediesamhället men även på samhället i stort. Debatten om kvinnan i publiken på Melodifestivalen som sågs med orakade armhålor, som Hanna Fridén skriver om, startade som kränkande kommentarer i sociala medier men fick plötsligt en hel mediestorm efter sig. Något som fick många svenskar att diskutera och börja ta ställning till detta om hårväxtens att vara eller inte vara hos män och (främst) kvinnor. Även Genusfotografen som fotade av en tidning om en kvinnlig kock som avklädd porträtterats i ett kök i en bildserie om hennes yrke väckte stor debatt. Kvinnor sexualiserar fortfarande i media i största utsträckning, och det finns tydliga exempel på det nästintill varje dag som inte går att förneka.

Där det inte räcker med en tweet eller ett Facebookinlägg för att förmedla en tanke eller känsla är bloggar fortfarande ett viktigt verktyg, som kanske inte omnämns och diskuteras lika mycket idag som för några år sedan. Det beror på att bloggar blivit en så naturlig del av medieflödet, inte att de slutat vara av betydelse.

SPRÅKRÅDET presenterade under gårdagen 2012 års nya ord. Däribland “henifiera” (byta ut pronomenen hon och han mot hen) och “tårtgate” (reaktionerna på att kulturministern skar i en tårta formad som en kvinna, där konstnären Markode Linde agerade kvinnotårtans huvud i så kallad blackface-sminkning) samt en ökad användning för nyord som “ogooglebart” (något som inte går att hitta på en sökmotor). Per-Anders Jande, nyordsansvarig på Språkrådet, intervjuas i DN iartikeln “Flera nya ord i svenskan 2012“:

– Vi vill visa på att språket och ordförrådet är resultatet av en ständigt pågående demokratisk process där vi alla deltar.

Och här hittar du hela nyordslistan för nedladdning.

NYHETER24 har summerat “Årets nätsnackisar 2012“. Här nämns Twitterkontot @Sweden (9) som en vecka under våren drevs av Sonja Abrahamsson som väckte stor debatt världen över med naivt ställda frågor om bl.a. judar “what’s the fuzz with jews. You can’t even see if a person is a jew, unless you see their penises, and even if you do, you can’t be sure?!” (Läs min artikel om hela debatten här). Nyheter24 listar även Sverigedemokraternas film (4) som Expressen fick tag på där de vandrar runt Stockholm en sen sommarnatt med järnrör samt Kony 2012 (3), filmen skapad av organisationen Invisible Children som fick hela världen att rikta ögonen mot Joseph Kony och barnsoldater i LRA. Både älskad och kritiserad (Läs min text om syftet med filmen och hela debatten här). Högst upp på listan hittar vi Facebookgruppen “Vita kränkta män” som under året på ett ironiskt sätt tagit upp kampen mot sexism och rasism. Och även hos just Vita kränkta män hittar vi en summering av året som gått, som jag tänker avsluta detta inlägg med – vad som väckte mediestorm, och vad som egentligen hände.

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>