Luftballonger över Stockholm, Instagram

Sex spännande trender inom sociala medier och PR 2013

Jag läste precis en artikel på Ragan.com som handlar om hur PR- och det sociala medielandskapet kan komma att förändras under 2013. En del spännande nya trender som kan komma att förändra hur så väl företag och PR-konsulter som journalister använder sig av nya medier i sina jobb:

6 PR and social media predictions for 2013 (en sammanfattning och snabb översättning och reflektion nedan):

1. LinkedIn is the new Facebook.
Ny design för företagssidor på Linkedin, och “endorsements” som liknar likes för alla som finns på sajten. 2013 spås bli året då främst B2B företag börjar välja och använda Linkedin som sin primära sociala mediekanal.

Jag har länge reflekterat över hur bristfällig och malplacerad en närvaro på Facebook känns för det flesta B2B företag. Jag tror att en ökad närvaro för dessa företag på Linkedin känns logiskt. Här kan man fokusera på det viktigt i affärerna, om än med glimten i ögat emellanåt, istället för att försöka engagera en allmänhet och jaga likes från en publik som egentligen kanske inte är väsentlig för företaget i fråga. Dessutom är Linkedins nya profilsidor riktigt snygga. Läs mer på Linkedins officiella blogg: Introducing a new look for company pages.

2. Governments (and war) go social.
Mycket politik diskuteras redan idag på Twitter. Se på den arabiska våren förra året och vad det innebar. Occupy Wallstreet mm. Under 2013 förväntas staten i olika länder börja synas allt mer i dessa forum för att diskutera direkt med folket.

3. The reputable journalist is revived
Internet har länge inneburit att alla kan bli journalister och få ut sina budskap. Så vad händer med objektiviteten och den kvalitativa journalistiken, var finns den? Man vet inte längre vad man kan lita på. 2013 tros bli året när folket slår slag i saken och börjar begära riktig journalistik igen, man är trött på det enorma utbudet och vill ha säkra källor.

Att allmänheten börjar ställa större krav på riktig journalistik hoppas jag verkligen, detta för att säkerställa att det journalistiska yrket fortfarande finns kvar och lyfts. Objektivitet i en värld där alla har möjlighet att uttrycka sig är så viktigt. Och alla länder har inte oberoende public service som kan leverera nyheter till folket. Man måste kunna lita på någon. Dessutom måste journalister kunna få en skälig lön för det arbete de gör. Jag hoppas att folk börjar ställa högre krav.

4. PR goes mobile.
PR-konsulter blir allt skickligare på att förmedla stora budskap i 140 tecken. Under 2013 förespås journalister ta efter allt mer och börja konsumera media och nyheter i kortare form via mobilen och sociala medier. Omvärldsbevakning förändras.

Vikten av snabb och lättöverskådlig information ökar inom alla branscher. Det finns så mycket information och folk orkar inte ta in långa artiklar eller avhandlingar i mobil form. Det måste gå snabbt. Därför tror inte jag att PR-branschen är den enda som kommer att förändras och anpassa sig mer till snabb, mobilanpassad nformation.

5. Pictures tell the story.
Under 2012 har vi redan sett Instagram växa spikrakt, samtidigt som tjänster som Pinterest fortsatt göra succé i t.ex. USA. Under 2013 spås Infographics och “visual storytelling” bli allt viktigare för PR-konsulter och företag för att snabbt nå ut med budskap som tilltalar och fångar upp allmänheten.

Att bilder växer i betydelse har jag reflekterar över många gånger förut. Läs: Instagram och varför bildkommunikation blir allt viktigare. Och ett snabbt tips till alla som bloggar eller kommunicerar digitalt. Tala ALLTID med bilder. Man måste fånga upp en läsares uppmärksamhet med en tilltalande bild, annars kommer personen i många fall bara att scrolla vidare och helt ignorera din text. Detta är idag lika viktigt som en slående rubrik.

6. PR wins the social media battle.
Det har länge varit en fråga vem som äger de sociala mediekanalerna: PR, reklam, journalister, företag. Under 2013 kommer det bli allt tydligare att det är PR-branschen som kan sociala medier och PR-branschen som behövs för att lära upp alla andra kring hur man använder sig av sociala medier.

Om det är just PR-branschen som vinner och lär alla andra vet jag inte. Men att enkelheten och slagkraftigheten i de budskap som kommer ut behöver slipas till i många fall håller jag med om. Mer PR/säljtänk i meddelanden och mindre fluffiga rosa moln och utsvävningar som egentligen inte gör någon större nytta. Engagera med kvalité inte med kvantitet. Jag tror att allt fler branscher och företag måste se över vad de faktiskt tar fram för innehåll i sociala medier framöver. Det imponerar inte att lägga upp en bild på en söt kattunga längre. Publiken har sett allt detta och behöver något nytt och originellt.

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>