facebook logo

Värdet av ett fan på Facebook

Varför vill man ha många fans på Facebook? Vissa talar om att antalet är det man vill åt – att uppnå en så stor grupp människor som möjligt som aktivt har gått in och gillat ens sida. Andra pratar om att man vill ha en aktiv grupp – personer som svarar, delar, kommunicerar på ens sida med själva sidan och med andra fans.

Jag är övertygad om att det slutgiltiga målet bör vara det sistnämnda. Om det enda man vill är att ha en stor fanbase på sin sida hade det kanske räckt med att köpa Facebookannonser för några tusen så hade man fort kommit upp i höga nummer. Alternativt att man hade kunnat köpa Facebook fans från ett annat land ganska billigt. (Samma gäller Twitter där jag har sett att allt fler valt att köpta tusentals fejk-followers till sig själva eller till sitt varumärke).

Jag hade en spännande diskussion med en tekniker igår om just detta med VARFÖR man finns på Facebook. Som i många fall blir perspektivet annorlunda om du pratar med en kommunikatör (jag) kontra en tekniker (han). Hans fokus låg på smarta sätt att locka in fans till en grupp, genom snygga tävlingar och appar, som de sedan delar för att vinna eller för att få ta del av erbjudanden. Mitt fokus ligger på varumärkesbyggande – att genom kommunikation locka till sig en grupp som blir genuint intresserade av varumärket och därför väljer att sprida. Jag tror att den bästa lösningen är att blanda de två. KOMMUNIKATION och TEKNIK. För att bygga upp en helhet som både intresserar, fångar upp och engagerar ens fanbase.

Mitt motto. Hellre få aktiva fans än flera oaktiva. Samtidigt finns det inget värde i att skapa bra innehåll om man inte har några fans alls som ser en.

Jag läste precis en artikel i PR-daily, 6 ways top-performing brands grow their Facebook communities, som delade upp ens fans på Facebook enligt följande grupper:

1. Joiners(83 percent): Although they make up a majority of your fan base, they do not help you get new fans or spread your messages. They simply participate; that is the end of their interaction.

2. Sharers(15 percent): This is the more active group that participates in your campaigns and spreads the word about them. This group reaches out to that “friends of friends” metric.

3. Advocates(1.5 percent): This group is your Facebook gold mine. Not only do advocates participate in and share your campaign, they have the ability to influence their community to do the same. This is the community you want to develop.

Här blir det intressant att urskilja vilken metod som når vilken grupp. Joiners kan du nå via snygga tekniska lösningar och Facebookannonser. Sharers når du via tydlig och ofta rolig kommunikation som de väljer att dela med sig av. Adovactes, som är den grupp som egentligen är absolut svårast och kanske viktigast att nå på Facebook, är de personer som väljer att engagera sig i allt ditt varumärke gör. Och för att nå dem krävs en riktigt bra social medieplan som bygger ditt varumärke och får människor att vilja förknippas med just dig. När man har nått dem och engagerat dem börjar man till fullo få möjlighet att sprida sina budskap som en löpeld genom gräsrötterna.

Så en slutsats. Tekniska aspekter är bra för att få upp antalet fans och sedan är kommunikativa grepp viktiga för att skapa en engagerad målgrupp som väljer att ta steget att bli mer aktiva än att trycka “gilla” den där första gången. Men det är även viktigt att se över behov för varje enskilt varumärke / företag. Vissa bör inte finnas på Facebook alls. För andra är tiden det krävs att lägga på en aktiv målgrupp inte intressant. För andra är en aktiv målgrupp det enda intressanta. Det är en vetenskap ändå, det här med Facebook.

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>