Personal branding på en söndag

För mig som jobbar med att hjälpa företag att positionera sig och bygga varumärken online, blir det extra viktigt att även tänka på mitt eget Internet-jag. Proof-of-concept. Personligt varumärkesbyggande innebär att förmedla en image av sig själv som motsvarar verkligheten och lyfter fram just de kvalitéer man vill visa upp för potentiella uppdragsgivare, på ett så personligt sätt som möjligt. Idag läser jag artikeln “Mastering the uncomfortable art of personal branding.” Hur berättar man storyn om vem man är? Amber Mac skriver:

1.  Discover your story

Tänk ut några viktiga händelser i ditt liv som har format den du är. Skriv ner dem.

2.  Re-write your story

Om du har en egen hemsida – ta tiden att skriva en “om mig”-text som innehåller anekdoter.

3.  Share your story

Dela med dig, i en blogg eller på Twitter. Var personlig och bygg band med din publik; det betyder inte att du behöver vara privat.

Konsten att skriva texter baserade på anekdoter är något jag beundrar. Förra året fick jag boken My Last Lecture av Randy Pausch, i present av Niklas. En hel bok fylld med visdomsord baserat på just anekdoter. Om ni inte gjort det, ta tiden att se Randy Pauschs sista föreläsning här: Achieving Your Childhood Dreams. Eller köp boken. Väldigt berörande.

Mycket av det som händer i ens liv blir direkt relevant för ens arbete. Erfarenheter man får på sin fritid formar mycket av ens förståelse även i arbetslivet; det är människor vi jobbar mot och människor som vi måste lära oss att förstå. Därför är det viktigt att framställa sig själv som mänsklig. Och att sätta digitala strategier och teorier i förhållande till verkliga händelser. Det intressanta är inte tekniken bakom en tab på Facebook, utan hur en person som går in på en företagssida på Facebook tänker och agerar när denne kommer in på just denna tab. Igen – människorna och inte tekniken står i fokus.

Jag har läst någonstans att “medelsvensken” gillar i snitt 17 sidor på Facebook. Själv ligger jag idag på 126 likes. Anledningen är min fascination kring vad företag och andra aktörer väljer att göra med sin kommunikation på Facebook.  Artiklar som “10 innovative ways uses of Facebook Timeline for Brands” inspirerar mig direkt kring hur jag själv kan kommunicera med hjälp av nya Facebook Timeline. Av samma anledning läser jag oftare Mashable, The Next Web och eMarketer än vad jag läser Aftonbladet eller DN på nätet. Huvuddelen av min omvärldsbevakning handlar just om medietrender, vilket kan tyckas både engagerat och lite skrämmande. Samtidigt har jag ofta mer koll än de flesta när en nyhet skapar debatt på Twitter – då följer jag den intensivt. Det kan röra sig om allt från upproren i Egypten eller Socialdemokraternas nya partiledare till vad som egentligen händer under Melodifestivalen. Som tur är har jag även en pojkvän som håller koll på i princip allt som händer, och han är duktig på att uppdatera mig kring det jag själv missar i det sociala mediebruset.

Vem är jag? Jag jobbar med sociala medier eftersom kommunikation är bland det mest intressanta jag vet. Jag är frilansare eftersom jag tycker om att planera min egen tid. Att sitta hemma någon dag i veckan ger mer perspektiv och fokus på ett sätt som ett kontorsjobb från 9-17 troligtvis aldrig skulle kunna göra. Jag gillar variationen av att jobba med flera kunder. Jag inspireras av att jobba mot olika branscher – lärdomarna man kan få av att träffa människor med helt olika bakgrund. Anledningen till att jag kom in i just mediabranschen är främst min far. Hela min uppväxt har jag fått höra att de roligaste människorna jobbar med just media. Han har rätt. Jag har aldrig en tråkig dag. Och jag sitter gärna och reflekterar på en söndagskväll kring vem jag är, vad jag gör och hur jag kan förmedla det på ett än tydligare sätt i text.

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>