Social Rekrytering och vikten av att imponera på varandra

Att rekrytera via sociala medier blir allt vanligare. Särskilt när det kommer till tjänster som rör just kunskap om webb och digitalt engagemang. Allt fler företag gör det till en given del av sin rekryteringsprocess att posta jobb på Facebook, Linkedin och på Twitter med haschtag #nyttjobb. Att söka nya jobb via sociala medier växer samtidigt hand i hand med utvecklingen. Rekryterare och arbetssökande kan träffas direkt på webben och påbörja en relation redan innan första mötet.

I förra veckan lanserades sajten och tjänsten #lunchaihop av Jonas Larsson, något som jag skrev om här. En annan “minikampanj” är Got Work? Get Burger. där Anders Pålsson erbjuder 100 cheeseburgare till personen som hjälper honom att få ett jobb. Eller så kan man göra som Helen Alfgren och helt enkelt skriva ut på sin blogg att man söker nytt jobb via sociala medier och be andra sprida det.

(Tidigare i somras listade jag några andra exempel på folk som sökt jobb på kreativa sätt, varav några via nätet).

När jag idag ställde frågan kring hur man (som rekryterare) kan använda sig av sociala medier i rekryteringssyfte fick jag svar av Johan Wigmo på Twitter:

@emeliefagel För att undvika 500 ansökningar tror jag man istället ska fråga specifika personer, “Känner du någon som kan det här?”
@emeliefagel Blir ju mer headhunting, vilket jag tror mer på än vanliga platsannonser :) Självklart beroende på vad det är för roll.

I oktober skrev Mashable en artikel om att rekryterare föredrar Facebook framför Linkedin; det är öppnare, större och mer personligt. För att nå unga talanger behöver man engagera dem på en plattform där de själva finns och verkar. Och inte minst imponera på dem.

För idag handlar det så mycket om detta med att imponera, eller har jag fel? Företaget i fråga måste imponera tillräckligt på personen för att det ska kännas spännande att söka jobbet. De måste visa att de själva hänger med i trenderna och förstår vikten av att vara uppdaterade. Personen som söker jobbet måste i sin tur stå ut på något sätt – särskilt när de söker sig till företag som har så pass starka varumärken att flera tusen personer söker sig dit. Kreativitet från rekryterarens och arbetssökarens sida.

Hur man själv säkerställer att man framstår på rätt sätt för en rekryterare listade Mashable i en infografik som jag skrev om här: hur man tar hand om sitt Internet-jag.

Jag är frilansare och jag älskar friheten det ger mig. Just denna måndag jobbar jag hemifrån och är precis lika effektiv som jag hade varit på ett kontor under ordinarie arbetstimmar. Jag sköter mina uppdrag via datorn. Och jag söker då och då efter nya spännande och innovativa uppdrag över nätet, främst över sociala medier. För en timme sedan kom jag i kontakt med en person som sökte frilansande strateger inom sociala medier och PR via Facebook. Jag gillar tanken att företag som söker personer som kan sociala medier försöker nå dessa just via sociala medier. En kvart senare hade vi planerat in ett möte tillsammans imorgon. Nu ska det bli spännande att se om vi lyckas imponera på varandra lika mycket offline som den relation vi byggt online tyder på.

Oavsett vad morgondagens möte leder till känner jag att det om något är ett tydligt exempel på att social rekrytering i sociala forum på nätet blir allt viktigare.

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>