socialamedier_fagelstedt

Jag spår sociala medier 2014

Trenderna jag förutspår kommer att forma sociala medier 2014 är fortsatt allt som kretsar kring mobilt, mer fokus på content och därmed en comeback för företagsbloggen, mer social video, ökat fokus på riktig analys och så äntligen lite snygg social annonsering!

Men först kan vi göra en snabb tillbakablick på året som gått. Jag tar hjälp av PR daily som sammanställt en bra lista över 10 viktiga milstolpar för sociala medier 2013. Däribland nämns att Instagram introducerade annonser (läs mitt tidigare inlägg om det här), att Facebook introducerade hashtags (har skrivit om det här), Twitter börsnoterades och Facebook försökte köpa Snapchat. Vad kan vi då förvänta oss av 2014? Och då tänker jag inte nödvändigtvis på sociala plattformar, utan mer på övergripande trender.

MOBILT

Det är ingen slump att mobilen blir viktigare. Allt fler äger smartphones, och vi är mer uppkopplade än någonsin förr. Vi kollar faktiskt på våra smartphones 150 gånger per dag i snitt. Därför är utmaningen 2014 att fortsätta anpassa sina budskap efter mobilen.

Apropå sociala appar så har mobiltelefonen fortsatt spela en viktig roll 2013. The Next Web presenterar och reflekterar kring 20 sociala appar som vi pratade om 2013, där Snapchat hamnar på en förstaplats.

Svenska mobilspelet Candy Crush Saga har senast veckorna satsat flitigt på tv-reklam. Inga konstigheter för dem. Megasuccén ligger etta på Appstore globalt för nedladdade gratisappar 2013. Candy Crush Saga har laddats ner en halv miljard gånger och King har cirka 282 miljoner spelare på månadsbasis. Pengarna kommer ifrån “in-app purchases”, vilket innebär att användarna erbjuds köpa till olika hjälpmedel när de spelar från mellan 7-14kr, något som snabbt genererat pengar till företaget. Läs artikeln i Dagens Industri: “Svenskar toppar Apples årslistor“.

Jag tror att vi kommer att se allt mer kommunikation och kampanjer bli mobilanpassade. Eller helt och hållet mobilbaserade. Det är här vi vill kommunicera med vår målgrupp 2014.

LONG LIVE THE BLOG

Content marketing har varit ett hett diskuterat ämne under 2013. I sig ingenting nytt, men det känns som att innehåll har fått en ny status. Och där är det innehåll på egna, ägda kanaler som har varit i fokus. Jag tror att företagsbloggen kommer att göra comeback 2014 och att fler företag kommer att satsa på att skapa engagerande innehåll som ger ett mervärde till deras kunder. Detta ökar trafiken till den egna hemsidan, har en god effekt på SEO och lämnar dessutom utrymme för längre utläggningar än i de sociala medier-kanalerna. Sen tror jag att en närvaro på de kanaler där ett företags faktiska målgrupp finns kommer att fortsätta ha stor betydelse. Men nu kommer fokus ligga på att använda sociala medier för att få folk att hitta den egna hemsidan, inte tvärtom (men nödvändigtvis inte heller istället för).

Bloggen idag är inte densamma som för några år seden. Idag är det kanske mer kvalité än kvantitet. Alla kommer inte börja blogga, men de som gör det och har en konkret plan för den närvaron kommer inte heller att ångra sig. Det kommer att ge resultat.

Även för privatpersoner blir den egna bloggen en allt viktigare kanal. The Next web skriver att “Blog is the new resume“, och hänvisar till att det ultimata sättet för någon att visa upp sin kompetens idag är att hänvisa till sin nischade blogg där man redan skriver om och reflekterar kring ett ämne man brinner för, och vill jobba inom. En plattform för att visa upp hela sin expertis kan ger en bättre helhetsbild än en intervju.

SOCIAL VIDEO

Social video kommer fortsätta att få ett uppsving, precis som branschen har förutspått i flera år. Det är bara att se på Twitters videoapp Vine, eller Instagrams videofunktion som presenterades strax därefter. Allt fler företag kommer att satsa på video – något som vi redan sett att företag börjat göra. 2014 kommer det att bli mer film, och snyggare lösningar. Både video- och bildkommunikation blir viktigt nästa år.

ANALYS ANALYS ANALYS!

Min förhoppning är även att fler företag kommer att förstå vikten av att sätta mål och mäta resultat. Sociala medier-branschen är fortfarande ung, och det finns inga givna sätt att mäta resultat. Jag tror att fler företag kommer att ta fram modeller för att mäta vilken exakt affärsnytta en närvaro på olika kanaler har för ett företag, vilket får följden att större marknadsbudgetar kommer att kunna läggas på de olika medierna. Jag skrev tidigare ett inlägg om att mäta aktiviteter i sociala medier, där bland annat Mashable menar på att det är trafik till den egna hemsidan som är det främsta måttet för framgång i sociala medier, “visit rate metrics“. Något som även stödjer tesen om varför företagsbloggen kommer tillbaka.

SOCIAL ANNONSERING BLIR ÄNTLIGEN SNYGG!

I och med denna mognad på marknaden, och tydligare mätning av effekten av sociala medier, tror jag även att vi kommer att få se mer kvalitativt innehåll och mer kvalitativa annonser i sociala medier. Introduktionen av annonser på Instagram, där appen ställer större krav på kvalitén av annonserna på annonsörerna för att inte störa användarupplevelsen, tror jag kommer bli början på en våg snygg social annonsering. Smartare copy och snyggare bilder!

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>