Social trafik ökar och ökar i betydelse!

Vikten av sociala medier ökar allt mer – och det inte bara för att bygga en engagerande målgrupp på en Facebooksida eller via ett Twitterkonto – utan även för att driva trafik till den egna sidan. Enligt en studie gjort av Shareoholic, där trafikkällor till webbplatser jämförts under ett år, visar det sig att rent sök (dvs organiskt sök) minskar, medan sociala hänvisningar har dubblerats. Än så länge är traditionellt sök fortfarande viktigare, men trenden pekar tydligt mot att sociala hänvisningar växer allt mer i betydelse.

Läs från The Next Web: Report: Over the past year, search traffic has dropped while social traffic more than doubled

Jag rekommenderar att alla som jobbar digitalt noga studerar denna infographic (nedan) som presenteras på Mobile Marketing Watch. Här jämförs traditionell SEO, som varit ett länkkrig och ständigt upprepande av ologiska nyckeltermer för att attrahera sökmotorer, med mer engagerande innehåll som skapar smartare SEO-lösningar. Läs hela artikeln här: Infographic: The New SEO Strategies That Work.

Det här väcker än en gång liv i den spännande diskussionen kring HUR man mäter sociala medier. Mashable skrev i slutet av november att det är just trafik till den egna webbplatsen som är det främsta måttet för att mäta digital marknadsföring, läs: Why Traffic Is Digital Marketing’s Foundational Metric. Detta på grund av att det är det tydligaste måttet som visar på att man väckt tillräckligt med intresse hos någon för att denna ska välja att läsa vidare om ens företag. Det är en konkret mätpunkt som i sig blir ett led i ett sälj eller en konvertering. Om man dessutom använder sig av trackinglänkar, så kallade utm-länkar, går det dessutom att mäta exakta köp genom Google Analytics e-commercemätning.

Smart och social SEO. Jag gillar var marknaden är på väg! Och jag gillar konkreta siffror som visar på vikten av en intressant och engagerande närvaro i sociala medier!

 

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

6 thoughts on “Social trafik ökar och ökar i betydelse!

    1. Mycket intressant artikel – tack Jacqueline! Jag förespår för 2014: Mer företagsbloggar, fler snyggare sociala annonser, och att allt fler företag börjar inse vikten av att faktiskt ha en konkret plan för sin näarvaro i sociala medier!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>