instagram

Annonser på Instagram

Tidigare i höstas var det premiär för den första annonsen på Instagram. Modemärket @michaelkors stod som avsändare. Kritiken mot annonser på Instagram har varit påtaglig. Användare menar att ens personliga sfär störs av annonser från utomstående företag och annonsörer, då man själva inte längre får bestämma vilket innehåll man ser i sitt bildflöde.

Instagram själva skriver på sin blogg:

“Our aim is to make any advertisements you see feel as natural to Instagram as the photos and videos many of you already enjoy from your favorite brands. After all, our team doesn’t just build Instagram, we use it each and every day. We want these ads to be enjoyable and creative in much the same way you see engaging, high-quality ads when you flip through your favorite magazine. “

Hur pass naturligt flödet kommer att bli, och hur många annonser som faktiskt kommer att visas, återstår att se.

Statistik för @MichaelKors annons på Instagram

Statistik från annonsen visar på att @michaelkors fick 33 000 nya följare genom annonsen, och engagemanget 370% mer likes på bilden än vanligt. Bilden och statistiken är hämtad från bloggaren Nick Cicero.

Det blir här tydligt att snyggt tagna bilder säkerligen kan nå en mycket större målgrupp genom annonser. Något som förhoppningsvis även kommer visa sig ställa högre krav på annonsören. Till skillnad från ett ibland tvivelaktigt utbud av annonser på Facebook som ibland känns för snabbt ihopslängda, med konstig copy och ogenomtänkta bilder, kommer Instagram och användarna själva säkerligen att ställa större krav på kvalitén på annonser på bildappen.

När kommer man kunna köpa annonser på Instagram?

Det är än så länge oklart när Instagram lanserar annonseringstjänster för övriga företag. Nyligen lanserade de en sida på sin hemsida som heter “Sponsored Photos and Videos“. Annonser kommer alltså att fungera som “sponsored posts på Facebook”. Men Instagram skriver själva att de ställer höga krav på bilderna, så att essensen av det vackra och lekfulla som Instagram är inte ska förstöras. Instagram skriver:

“We’re working to make sure that ads stay true to the spirit of the Instagram community.”

Än så länge har några större amerikanska företag fått annonsera på Instagram i USA. Jag har inte kunnat hitta något kring att annonser har börjat synas utanför de förenta staterna ännu. Exempel på företag som är med i Instagrams “Pilot Ad Program” utöver Michael Kors är bl.a. Adidas, Paypal, Macys, Lexus, Ben & Jerrys och General Electics. Läs mer i Fast Company här: “Instagram Unveils Sample Ads From Adidas, Burberry, GE

Vad kommer annonser att betyda för Instagram?

Exakt hur annonser kommer att påverka Instagram är svårt att förutspå. Till en början kommer säkerligen många negativa röster att väckas. Instagram är i sig en vacker blädderbok och bilder som tilltalar oss – från folk vi känner eller folk vi inspireras av. Annonser kan tyckas förstöra det magiska flödet som annars lyser upp mångas resa till jobbet eller muntrar upp på kafferasten. Samtidigt har det stått klart länge att annonser kommer att dyka upp på appen. Och även om folk var negativa på annonser på Facebook från början var det något man snabbt vande sig vid. Instagrams upplägg är dock annorlunda och här kommer bilder från företag att blandas än tydligare i bildflödet. För de företag som tar fram tilltalande Instagrambilder kommer det säkerligen att leda till högt engagemang – men kritiken mot företag som lägger upp något annat än “perfekta” bilder kommer säkerligen att mötas av mycket kritik från användarna själva. Förhoppningsvis leder de höga kraven till att känslan av att använda Instagram inte förändras eller förstörs när annonser introduceras.

Tes om framtiden för social annonsering

Jag har en känsla att 2014 kommer att bli året då fler företag börjar prioritera social annonsering. På Facebook möts man ofta av snabbt ihopkastade annonser med underlig copy och ogenomtänkta bilder. I takt med att kunskapen om sociala medier på företag och byråer växer tror jag dock att allt fler kommer att börja ta social annonsering mer på allvar. Annonser på Instagram kanske helt enkelt blir avgörande för att fler företag faktiskt börjar ta fram “bra” och kreativa annonser anpassade efter just sociala medier.

Hur kan jag som företag få fler följare och högre engagemang på Instagram utan annonser?

För företaget som inte planerar att annonsera på Instagram (eller som inte ännu får) finns givetvis fler alternativ:

  1. Tänk på att göra en tydlig och säljande bio – länka även till hemsida för den som vill läsa mer
  2. Ha en tydlig visningsbild som går att tyda enkelt även från en liten mobilskärm
  3. Lägg upp snygga bilder som du är stolt över. När en person överväger att följa dig blickar de snabbt igenom de senaste 30 bilderna du har lagt upp. Det är därför viktigt att hålla jämn kvalité och känsla.
  4. Ha ett stadigt flöde av uppdateringar. Sikta på att ladda upp bilder åtminstone några gånger i veckan.
  5. Hitta relevanta #hashtags för ditt varumärke. En #hashtag på nätet är en slags etikett för en specifik kategori som gör det enklare för användare att hitta innehåll de tycker om. Om du är ett svenskt modeföretag kanske #swedishdesign är en bra hashtag. Och om du är en resturant i stockholm kanske #stockholmrestaurant ger resultat. Testa även att hashtagga området du befinner dig i, ditt företagsnamn, vad bilden föreställer (mer specifikt än bara #bord #stol #mat”). Men kom ihåg att inte överdriva. 2-3 hashtags per bild räcker gott och väl för att hålla bildbeskrivningen relevant.

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

One thought on “Annonser på Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>