personalbranding

Personal branding viktigt i alla branscher

Jag hade ett mycket givande samtal med den nätsmarta mediebaben Jacqueline Kothbauer imorse angående detta med personal branding. Jag tror att mångt och mycket handlar om att sätta sig själv i ett större sammanhang, oavsett om det gäller ett företag eller du som person – att se sig själv i en kontext. Och att hitta sin personliga vinkel utifrån det. På så vis lyfter man fram sin egen relevans i förhållande till andra fenomen i samhället. PR men på personlig nivå alltså.

Jacqueline har precis släppt boken Nätsmart - få drömjobbet, lyckas som chef och bli en stjärna. Jag ser med spänning fram emot releasefesten för boken nästa torsdag – anmäl dig här!

Igår blev hon intervjuad av Dagens Nyheter i artikeln “Så blir ditt företag nätsmart“. Hon pratade inte om vikten att synas utan om vikten att synas med rätt innehåll:

– Undvik att vara en reklampelare. Se sidan eller kontot som en personaltidning och tänk som en journalist. För att någon ska gilla din sida behöver du ge något konkret, säger hon och förklarar att man som företagare kan bjuda på sin kunskap om produkten.

Jag stämmer in med Jacqueline. Att bara prata jag, jag, jag hela tiden ger inget större intryck. Att däremot prata “jag” i samband med att prata om helheten gör det enklare för andra att ta åt sig och intressera sig. Så skapar man engagemang.

Att tänka personal branding är lika relevant oavsett bransch. Även om detta med att bygga sin digitala profil givetvis är mer hajpat inom mediesvängarna så är jag övertygad om att alla, oavsett bransch, kan dra stora fördelar av att synas i sammanhang på nätet som lyfter fram deras expertis och professionalism.

Jag pratade t.ex. med min naprapat Louise om en branschkollega till henne, @NaprapatJonas, som valt Twitter som marknadsföringskanal för sin naprapatverksamhet. På Twitter hjälper han aktivt andra som har frågor om rygg- och nacksmärtor, och bygger på så vis upp en relation med nya och befintliga kunder. En närvaro som gör det enklare för honom att fylla upp sitt arbetsschema varje vecka. Det bidrar dessutom till att det blir lättare för andra att rekommendera honom vidare. Ett bra exempel på hur man vinner själv på att dela med sig av kunskap till andra.

Min barndomsvän Ewelina Gullikson är utbildad massör, PT och kostrådgivare och driver företaget Hälsofiluren. Hon är bosatt i Nacka; en kommun som nyligen hamnade på en fjärde plats när Svenskt Näringsliv rankade företagsklimatet i Sveriges kommuner. Genom att aktivt visa på att hon är så väl företagare som aktiv inom en bransch som berör alla – friskvård – fick hon en förfrågan om att vara en del av ett reportage om entreprenörskap i Nacka Paper (se från sida 28). Något som lyfter henne som företagare i förhållande till vikten av friskvård för att må bra i alla aspekter av livet.

Och ibland kan det vara så enkelt som att vara positiv på rätt plats vid rätt tillfälle. Min mor, Marie Fågelstedt, arbetar på en förskola på Kungsholmen och blev i helgen uppmärksammad av Vårt Kungsholmen i en artikel med rubriken “De får Kungsholmen att snurra“. Här nämns hon i ett sammanhang som tyder på vikten av bra förskoleverksamheter, “får Kungsholmen att snurra”. Att hon sen väljer att berätta hur positivt hon ser på sitt arbete och hur nöjd hon är i sin roll som barnskötare är något som berör alla som lämnar sina barn på förskola. För att det är så viktigt med folk som är engagerade i det de gör. På så vis lyfter hon fram både hela förskoleverksamheten och sig själv i ett positivt större sammanhang.

Det finns fler exempel att dra, så klart. Det här med att bygga sig själv och sitt personliga varumärke är inte nytt. Däremot är det idag mycket enklare att nå ut och synas och faktiskt ta kontroll över sin egen image. Det kan vara så enkelt som att skaffa ett Twitter-konto där man diskuterar ämnen som intresserar en, en LinkedIn-profil där man presenterar sin arbetslivserfarenheter, en hemsida eller blogg där man visar upp sin expertis på egen plattform genom trendspaning, exempel eller vardagsbetraktelser. Bara man har en tydlig tanke kring hur man vill att andra ska uppfatta en, finns det egentligen ingen anledning att inte ta kontroll. Bygg dig själv!

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>