frilansfikstockholm

Frilansfik i Stockholm

Att frilansa innebär en möjlighet att jobba ifrån var man vill. Något som jag älskar! Man kan hämta inspiration från nya miljöer, sitta och titta på människor, njuta av fyndig inredning och sen sitta och sippa på en stor kopp kaffe hela dagen.

En sak som krävs i sökandet efter ett bra frilansfik är wi-fi-uppkoppling. Något som flertalet fik faktiskt inte erbjuder idag. Ett annat krav är inspirerande miljö. Som givetvis är en smaksak i sig, men att vara på platser där fler frilansare befinner sig bidrar alltid lite till koncentrationen. Dessutom är det härligt att småspana på andra som valt samma yrkesväg som en själv.

Nedan följer en lista av fik jag gillar att jobba ifrån i Stockholm. En lista som jag kommer att uppdatera löpande:

VASASTAN

Kaffeverket
St: Eriksgatan 88, St:Eriksplan

En favorit! Lite som att befinna sig i ett gammalt hemtrevligt kök med vitt kakel, fårskinnsfällar och färskbryggt kaffe. Kaffeverket attraherar en sofistikerad grupp frilansare som gärna sitter djupt koncentrerade och jobbar. Därav en väldigt behaglig ljudnivå. Bra för ett snabbt stopp, men kan vara svårt om man vill sitta där hela dagen. Det finns nämligen bara ett eluttag tillgängligt för gäster… Trots detta hamnar jag ofta här.

Chokladbollen
St: Eriksgatan 92, St:Eriksplan

Granne med Kaffeverket och med betydligt fler eluttag. Chokladbollen gör sig väl värt sitt namn och erbjuder ett stort utbud chokladbollar, bl.a. i smakerna snickers, aftereight, chokladdoppad och givetvis den klassiska kokosbollen. Dessutom har de en härlig salladsbar så att du kan beställa precis den sallad du själv vill ha till lunch. Två våningar, gott om plats och bra wifi.

KUNGSHOLMEN

Il Caffé
Bergsgatan 17, Rådhuset

En klassiker som ofta kallas ett andra hem för Kungsholmsborna. Precis invid Rådhuset gömmer sig denna pärla med goda mackor, bra wifi och en spännande dryckblandning av färskpressad apelsinjuice och mjölk (det låter konstigt men är fantastiskt gott). Il Caffé har till och med omnämnts av Wired Magazine som “The place to meet” för startup-entreprenörer:

Il Caffè on Kungsholmen attracts the entrepreneurial hardcore: tiny and slightly dishevelled, it’s known for its friendliness, good coffee and free internet.

ÖSTERMALM

Café Tidemans
Sibyllegatan 3, Östermalmstorg

Lugnt under dagarna med bra internetuppkoppling. Ett fik med många nivåer så det finns alltid något krypin att hitta sin plats för dagen på. Bra med eluttag och bra mat. Om jag frilansar från Östermalm är det hit jag går.

SÖDERMALM

Lilla Hotellbaren, Malmen
Götgatan 49, Medborgarplatsen

Precis invid Medborgarplatsen och med stora fönster som tillåter dig att sitta och titta på halva söder spatsera förbi om dagarna. Lilla Hotellbaren på Hotell Scandic Malmen är helt knökfullt om kvällarna då de serverar sina fantastiska coctails, men under dagtid är det desto lugnare. Många härliga sittplatser, gott om eluttag och riktigt bra wifi. Du tar en wifi-slipp vid baren när du kommer in och beställer en kaffe. Sen är det bara att sitta där hela dagen. Ett plus är ett lunchen dessutom är en riktig höjdare!

Il Caffé
Södermannagatan 23, Sofo

En avyngling av det klassiska Kungsholmshänget. Här hittar du uppraddade macbooks dagarna i enda. Trevlig personal, gott kaffe, och härlig arbetsstämning.

Café String
Nytorgsgatan 38, Sofo

Söderhänget personifierat. Rörig miljö, mycket esteter och mycket glad stämning. Här säljs det dumleklubbor och härliga sallader och du kan sitta och jobba i ett fönster på gamla anrika second hand möbler. Kom hit för stämningen, för att titta på folket och för att insupa Sofo på riktigt. Bra internet och pulserande miljö. Kanske inte att rekommendera om du måste sitta och koncentrera dig mycket.

Urban Delí
Nytorget 4, Sofo

Bra frukost, bra lunch, bra middag, bra fika och en av mina favoritbarer! På dagen är det desto lugnare på Urban Delí vid Nytorget. Njut av en stor frukost bestående av surdegsbröd med en buffé av tusen pålägg och yogurt med hemmagjord müsli.

STADSGÅRDSKAJEN

Fotografiska
Stadsgården 22, Stadsgårdskajen

En av de bästa investeringarna jag gjort i mig själv som frilansare är ett årskort på Fotografiska museet. Inte bara är miljön fantastiskt inspirerande och utställningarna magiska, men fiket på våning 3, som de själva benämner har “Stockholms bästa utsikt”, kan även vara det ultimata frilansfiket i Stockholm. Snygg miljö, fantastiskt utbud i cafeterian, väldigt lugnt under dagarna och så med stora soffor som ser ut över Stockholms sjöinfart. Med en stabil internetuppkoppling dessutom kan man inte be om mycket mer.

WHEN ALL ELSE FAILS…

Så finns alltid möjligheten att sätta sig på Wayne’s Coffee eller Espresso House också. Stabilt Wi-Fi och billiga priser. Många av fiken är dessutom nyinreda för att kännas mer hemtrevliga. Så om du vandrar runt på stan och inte vet var du ska ta vägen är detta alltid ett stabilt och tryggt alternativ.

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

2 thoughts on “Frilansfik i Stockholm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>