Körsbärsträd gör succé i sociala medier i år igen, dessa fotade i Lumaparken, Hammarby Sjöstad

Med sociala medier lär du känna din målgrupp – en kittlande känsla!

Det som gör det så fantastiskt roligt att jobba med sociala medier är att man verkligen, på riktigt, ges möjligheten att lära känna sin målgrupp. Tänk traditionell media. Tänk utomhusreklam, TV-reklam, tidningsannonser och flyers. Envägskommunikation där kunden kanske nås av ditt budskap, men vad personen ifråga faktiskt tycker om det du säger kan du inte veta. Stora kampanjbudgetar, veckor av planering, inhyrning av reklambyrå för grafik och copy, mediebyrå för planering av annonsköpen och så kanske en produktionsbyrå för att ta fram allt fysiskt material. Följt av undersökningsbyrå som mäter effekten och ringer upp din målgrupp, analyserar, för att ge dig en rapport på hur kampanjen faktiskt togs emot för några veckor sedan.

Med sociala medier är det du och din målgrupp, öga mot öga. Du lägger ut en bild, en text eller en film och får direktrespons av din publik. En kommentar, en like, en delning, en retweet. De ställer frågor och du svarar. Du ställer frågor och de svarar. Tvåvägskommunikation.

Det bästa jag vet är att komma på ett genialiskt inlägg åt ett företag att lägga upp på t.ex. Facebook. Att välja den bästa bilden och den slagkraftigaste texten. Att avgöra den bästa tidpunkten för att publicera. Att se inlägget läggas på Facebookväggen. Att uppdatera och se den första liken. En kommentar. Någon som delar. Flera som delar. Att uppdatera igen och se hur effekten växer. Hur ditt budskap når ut. Hur folk interagerar med det. Känslan av att lyckas leverera något som berör din målgrupp. De som har hittat dig och valt att följa just ditt företag. Ett veta att man har “hittat rätt”.

Lika kittlande är känslan av att upptäcka att det inte alls blir någon effekt. Tre likes på en timme. Var tidpunkten fel? Var bilden för otydlig? Texten för lång? Inlägget för säljande eller för irrelevant? Språket inte tillräckligt personlig? Utvärdera, fundera, gör små justeringar och testa igen. Vad händer? Hur tas det emot?

Och att sen hitta tillbaka och att hitta rätt. Att förstå vad de gillar och att få dem att gilla ditt företag ännu mer för att du gör det. Att se hur antal aktiva likes ökar, hur fler följare hittar till Twitterkontot, hur ni får mer och mer respons.

Det är nog ändå det bästa med att jobba med sociala medier. Direktkontakten. Att lära känna din målgrupp. På en helt annan nivå.

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>