Instagram och varför bildkommunikation blir allt viktigare

Jag använder mig allt mer flitigt av Instagram. Från att ha lagt upp någon bild i veckan lägger jag idag med enkelhet upp flera bilder per dag. Anledning? För att det är enkelt att kommunicera med bilder. Det går snabbt och det är roligt. Att en bild säger mer än tusen ord är ingen överdrift. Utöver mitt jobb har det därför blivit just med Instagram som jag har valt att kommunicera digitalt på senaste tiden. Det och på Twitter. Många gånger kräver en blogg mer än vad man har att förmedla. Och ibland är ju det enda man vill dela med sig av något så enkelt som en solnedgång. Eller en bild på en löpsedel. Andra gånger vittnar du något som du bara vill visa i bild – utan att lägga ord och tolkningar i munnen på någon annan.

Bilder växer i betydelse. För privatpersoner och för företag. Jag observerar hur allt fler använder sig av Instagram och Pinterest. Dessutom blir responsen oftast högre på de medierna än på andra. Med 100 followers på Instagram får jag mer respons på en bild än vad jag får om jag delar samma på Facebook där jag har över 500 vänner. Beteendet på sajten är annorlunda. Man gillar mer helt enkelt.

Av den anledningen var det ett smart drag av Facebook att köpa Instagram för någon månad sedan. Vad Facebook planerar att göra mer ingående med sajten återstår att se. Integrera annonser? Addera en Facebooklogga? Koppla gillaknapparna till gilla på Facebook?

För några år sedan berättade en föreläsare på JMK att Internetkommunikation kommer att röra sig allt mer mot samma enkelhet som på Twitter. Stora begrepp i korta meningar. Bilder och förklarningar på 140 tecken. Fokus läggs allt mer på kvalité idag för att fånga vår uppmärksamhet. Vi är trötta på milslånga texter. Invecklad information. Ofta läser vi allt från mobilen. Oftast är vi på språng. Enkelhet är den nya kommunikativa utmaningen.

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>