Twitterfenomen del 5 – @Biblesummary

Jag har tänkt återuppta ett projekt som jag började i förra året. Nämligen att lyfta fram några av de fenomen som finns på Twitter; för att uppmärksamma både aktiva och oaktiva twittrare om dem. Idag ska jag återbesöka det första fenomen jag skrev om: @Biblesummary.

Många har någon gång tänkt tanken att läsa hela Bibeln. Med sina 1189 är det dock ett tidskrävande arbete. Den 8e augusti 2010 inledde Chris Juby projektet @Biblesummary på Twitter. Dagligen förkortar han ett kapitel i Bibeln till en tweet bestående av 140 tecken. Enligt beräkningarna kommer han att ha lyckats summera hela boken den 8e november 2013.

Sist jag var inne på kontot låg Juby på kapitel 142. Idag är han uppe på kapitel 656, och med över 24000 följare. På biblesummary.info går det att läsa mer om Juby, omnämnanden runtom i världen, samt hålla koll på var i Bibeln han faktiskt befinner sig just nu.

Tidigare Twitterfenomen jag har berört:

  • Twitterfenomen del 2 – @carlbildt – När Carl Bildt uttalade sig om terrordådet i Stockholm på Twitter, innan regeringen hade uttalat sig till folket.
  • Twitterfenomen del 3 – #mindreambitiösaböcker – En av många “ordlekar” på Twitter: Att göra om kända boktitlar till mindre ambitiösa sådana, t.ex: ”Flickan som lekte med tändstickor”, ”Kim Novak duschade aldrig”, ”Mannen som kunde tala med Dalahästar”
  • Twitterfenomen del 4 – #ff #ffse – Jag undrade länge vad #ff och #ffse betydde när jag började Twittra. Nu vet jag att det är ett fenomen som heter “follow friday” där twittrare rekommenderar konton att följa till varandra. Den informationen ville jag dela med mig av till andra som undrade.

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>