3 snabba… om att jobba med sociala medier

Här om veckan blev jag intervjuad av Triby, en talangscout och rekryteringsbyrå med fokus på unga kreatörer inom kommunikationsbranschen. Intervjun publicerades på deras Facebook och handlade om hur man kan jobba som konsult inom sociala medier:

Veckans 3 snabba frågor har vi ställt till Emelie Fågelstedt, 25 år, som sedan två år drivit eget företag som Social Media och PR konsult efter sin utbildning på JMK Medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning medieproduktion. Vi är självklart nyfikna på hennes tips på framgångsfaktorer som egen konsult.

Vad var det som gjorde att du tog steget och startade eget företag inom Sociala Medier och PR?

Jag har alltid intresserat mig för digital kommunikation och nya medier. Eftersom konkurrensen inom mediebranschen är stor valde jag redan under sista året på JMK att starta min firma och specialisera mig på ett område som var ganska nytt; sociala medier. PR och sociala medier går in i varandra, där enhetlig kommunikation och att använda flera kanaler är viktigt. Som egenföretagare har jag fått möjlighet att jobba med företag och projekt som verkligen engagerar mig, däribland RAW Comedy Club, Fotografiska, Mediesverige, SM för Gatumusikanter och så klart Triby!

Hur byggde du upp din kundbas? Tips?

Jag tror att det är viktigt att synas själv om man vill jobba med sociala medier – det blir ett bevis på att man även kan hjälpa andra att synas. I början hörde jag av mig till företag som intresserade mig och förklarade för dem varför de borde satsa på sociala medier och hur jag kunde hjälpa dem. Oavsett om de sökte hjälp eller inte. Nu träffar jag många nya företag genom mina befintliga kunder. Det är viktigt att göra arbetet tillsammans med kunden alla steg på vägen och att säkerställa att kunden själv förstår hur de sociala kanalerna fungerar. Då bygger man de starkaste relationerna.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

I dagsläget jobbar jag löpande med fem kunder nästintill varje dag; huvudsakligen med Twitter, Facebook, Youtube och WordPress. Jag inleder dagen med att läsa igenom ett 10-tal olika sajter som handlar om just sociala medier, PR och digitalt, däribland www.mashable.com och www.thenextweb.com. Jag lägger upp en preliminär plan för respektive kanal varje morgon så att jag vet på ett ungefär vilket innehåll som ska användas när och hur. Sen har jag ständigt koll på Tweetdeck (finns att ladda ner på www.tweetdeck.com) där jag följer de olika flödena samt specifika sökord och tidsinställer det som går att tidsinställa för dagen. Och så har jag alltid i bakhuvudet hur man kan få till en PR-tvist på det som görs. Vissa kunder stöder jag med innehåll och input, andra har outsourcat hela sin sociala medienärvaro. Sen pratar jag antingen på telefon eller mail med de flesta kunderna nästan dagligen; och har kanske ett möte per dag. Ibland jobbar jag hemifrån, andra gånger på fik eller hos kund. Sen tar jag på mig runt 1-2 kortare uppdrag i månaden.

(Bonus fråga)
Tips till den som är sugen på att jobba med Sociala Medier.

Håll koll på de senaste trenderna. Våga tänka i nya banor och hitta företag att jobba med som vågar testa det som är nytt. Det handlar om att skapa engagemang! Vad tycker du om som andra företag gör? Vad engagerar dig? Tänk på att det handlar om mötet med människor – och lägg fokus på att bygga relationer online. Var inte rädd för att testa nya saker. Sociala medier förändras hela tiden och det finns inga rätt eller fel! Och glöm inte att hålla koll på statistiken – så att du vet vad som funkar för just den målgrupp du jobbar med. Och våga fråga andra om input.

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>