Sverige får nya sedlar med QR-koder?

Idag pratas det mycket om våra nya sedlar. Läs mer och se bild på alla på SVT.se här. Mest spännande är ändå 500-sedeln som pryds av Birgit Nilsson och en QR-kod. Ett säkerhetsmoment. Men jag kan ändå inte hjälpa att tänka på inlägget jag skrev tidigare i mars: Apropå QR-koder – WTF? Om att QR-kodens tid kanske redan har varit och att den gick förbi obemärkt. Men om det stämmer att QR-koden kommer att pryda varje svensk plånbok år 2015;  får jag nog lov att tänka om.

Tack till @KarolinaFriberg som uppmärksammade mig om detta på Twitter.

Uppdatering: På Riksbank.se under fliken “Designtävlingen för sedlarna” står längst ner på sidan:

“I förslaget ingår att sedlarna förses med GPS-koordinater och så kallade QR-koder. Juryn bedömer att detta förslag är vare sig praktiskt eller säkerhetsmässigt lämpligt och utgår från att det inte kommer att realiseras.”

Därav kommer troligtvis inte QR-koderna att bli en realitet, trots utgångsbilderna som presenteras i media idag. Tack till @shoffis för länken!

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>