PR- och Kommunikationstrender 2012 och när flera personer på ett företag engagerar sig i sociala medier

Igår publicerade MyNewsdesk de trender som kommer att dominera PR- och Kommunikationslandskapet under 2012. I ett blogginlägg skriver de att 2012 handlar om att förmedla en känsla av äkthet och att bjuda på sig själv.

I del 1 av trendrapporten behandlas bl.a:

1. Digital First
Companies and organizations now consider digital their most important channel.

2. Decentralize Social Media
Ownership of social media is spreading, rather than being handled by one person.
I del 2 tas trender upp som:

6. Online Goes Offline Goes Online Goes Offline
Connecting and leveraging digital channels with physical, offline activities will be key.

10. Content Is King, But It’s The People’s Kingdom
A brand is defined by the people within it, as well as those around it. There is no B2B or B2C, it’s all P2P: people-to-people.

Trenderna är ett resultat av research utförd av  marknadsavdelning på MyNewsdesk och presenterats i bloggform av Jonathan Bean, COO Mynewsdesk.

En del som särskilt intresserar mig är att det inte längre bara är en person på en organisation som jobbar med sociala medier. Istället blir flera människor inblandade vilket bidrar till en mångfald i kunskap och utbud i de sociala kanalerna. Att allt hänger på en person blir trots allt en “single-point-of-failure” och om den personen är borta under en tid blir kanalerna tysta. (I mitt fall har jag nu jobbat med sociala medier över 600 dagar i sträck utan att ta en enda dags semester. Ett arbetsupplägg som är svårt att implementera på ett företag).

I dagsläget jobbar vi aktivt på ett av de företagen jag är konsult på med att engagera fler personer från organisationen på Twitter. Tanken är att Twitterkontot ska bli en spegelbild av den kunskap och mångfald som företaget kan erbjuda. För att förstärka vi-känslan och väcka ytterligare intresse internt streamas Twitterflödet även i entrén på en TV-skärm. Alla bidrar till en viktig del i flödet – både vad gäller trendbevakning och kommentarer kring det dagliga arbetet. Ett flöde som inte hade varit möjligt utan flera personers engagemang.

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

3 thoughts on “PR- och Kommunikationstrender 2012 och när flera personer på ett företag engagerar sig i sociala medier

 1. Hej Emelie, kul att du plockade upp vår trendspaning!

  En av våra egna projekt under 2012 är just att få sociala medier att bli än mer integrerat i arbetet i hela organisationen.

  Ofta fastnar man på en diskussion om hur sina corporate konton ska drivas och uppdateras och glömmer bort att alla anställda sitter på värdefulla kontakter och egna nätverk. (skrivit lite om det här http://realations.se/2011/09/05/vad-hander-med-varumarket-nar-personalen-blir-mer-spannande-an-foretaget/)

  Måste passa på att påpeka också att trenderna är ett resultat av research utförd av vår marknadsavdelning, där vi under en heldag diskuterat våra iakttagelser under året och sammanställt dem.

  Vänlig hälsning,
  Pernilla, Community manager Mynewsdesk

 2. Hej Pernilla!

  Tack för din kommentar.

  Det är ett spännande projekt att integrera närvaron i sociala medier i en hel organisation – precis som du säger sitter många inom företag inne på så väl kunskap som nätverk som kan vara av stort intresse att spinna vidare på inom de sociala kanalerna. Något som jag är övertygad om att allt fler företag kommer att snappa upp och adoptera under det kommande året.

  Jag uppdaterar inlägget så att det står att hela marknadsavdelningen på MyNewsdesk var med och tog fram trendrapporten. Tack även för länken till inlägget om hur varumärket påverkas av personal och företag.

  Vänligen
  Emelie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>