Från Twitter till Nyhetsmorgon #Noshavenovember

Det var i förra veckan jag för första gången uppmärksammade haschtagen #noshavenovember. En kampanj som i grunden handlar om att killar inte ska raka sig under november månad för att väcka uppmärksamhet kring problem och sjukdomar som drabbar män, exempelvis prostatacancer. När ett antal kvinnor på Twitter försökte ansluta sig till kampanjen fick de äcklade kommentarer tillbaka om att det är onaturligt för kvinnor att inte raka sig och att de absolut inte fick delta i #noshavenovember. Något som väckte starka reaktioner i Sverige där Lady Dahmer uppmanade tjejer att ta ställning mot normen om att kvinnor måste vara rakade. En debatt blossade upp under de första dagarna i november.

Veckan därpå hittade Josefin Hagström ett antal reklamklipp från Gillette som lär unga tjejer när och hur de ska raka sig. Klippen spred sig snabbt på nätet och väckte ytterligare liv i debatten.

Igår kväll blev jag kontaktad av TV4 Nyhetsmorgon om att komma och prata om #Noshavenovember apropå mitt blogginlägg från förra veckan; och att sätta kampanjen i förhållande till att använda Twitter som ett verktyg för att bryta mot normer. Så här lät min morgonsoffadebut kl 06:55 imorse tillsammans med Jenny Strömstedt och Steffo Törnquist.

Ett slag för Twitters möjlighet till påverkan måste ändå vara att ett blogginlägg jag skrev och spred via det sociala mediet resulterade i att frågan uppmärksammades i nationell TV.

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>