Twitter som verktyg för att bryta mot normer #noshavenovember

Jag gillar att Twitter fungerar som ett forum för diskussion om allt. Och att man genom det sociala mediet kan hitta människor som tycker både likadant och tvärtemot en. Man kan uppmana till förändring och samlas även bortom datorskärmen, som i fallet #occupywallstreet. Man kan delge upplevelser och diskutera gemensamma, och jobbiga erfarenheter som förra årets #prataomdet.

Idag fick jag för första gången syn på hashtagen #noshavenovember /#noshavingnovember. Härstammande från engelsktalande twittrare (rätta mig om jag har fel) samt med historia som går att läsa på Wikipedia från förra året handlar det om att man inte ska raka sig på en månad. Samtidigt är det flera män som säger åt kvinnor att uppmaningen INTE gället dem; det är ju äckligt om tjejer inte skulle raka sig på en hel månad. Lady Dahmer uppmanar då sina kvinnliga följare att visst anamma #noshavenovember och inte raka sig på en månad. Hon skriver om detta på sin blogg på Allt för Föräldrar, samt på Twitter:

Uppmaningen får blandade reaktioner. Några som hyllar att alla tillsammans ska bryta mot normen. Andra som tycker att det är fel att ”tvinga” på någon att inte raka sig och att moteffekten blir att peka ut de som väljer att använda rakhyveln som antifeminister. Lady Dahmers motsvar är att det finns flera tjejer som hör av sig till henne och mår dåligt över att de måste raka sig enligt normen, trots att de inte vill. Att #noshavenovember är en uppmaning att bryta mot en norm, och inte att hänga ut de som väljer att inte följa.

Kan en rörelse på Twitter påverka människors syn i vardagen? Kommer vi nästa sommar att se tjejer stolt visa upp ludna ben som om det vore det mest naturliga i världen? Man kan alltid hoppas att en norm kan brytas. Däremot vill jag poängtera att alla måste få välja själva. Att inte vilja delta i #noshavenovember betyder INTE att man håller med om normen och tycker att det är äckligt att kvinnor har kroppshår. Och varför skulle man välja att följa just denna Twitterrörelse när det finns så många andra?

Min första kommentar imorse var att det är lika fel att säga åt någon att inte göra något, som det är att säga åt någon att göra något. Låt alla tänka och tycka för sig själva. Det är ditt egna val om du vill eller inte vill raka dig. Nu backar jag en aning. Att inte ge sig in i debatt och göra en statement innebär ju även att man inte stöttar de unga tjejer där ute som inte vågar fatta beslutet själva och fruktar att duscha efter gympalektionen i skolan?

Jag följer med spänning utvecklingen. Idag är det den andra november. Kommer rörelsen hinna sprida sig bortom Twitter under de kommande 29 dagarna?

Bloggat på Mediesverige.

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

3 thoughts on “Twitter som verktyg för att bryta mot normer #noshavenovember

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>