Ska vi bilda frilanskollektiv i ett Pippi Långstrump-kontor?

Det säger egentligen sig självt. Om man vill vara kreativ och inspirerad i sitt arbete krävs det att man befinner sig på en plats som inspirerar en; både när det kommer till miljön och människorna. Från första gången jag träffade frilansjournalisterna på Garbos, och började läsa deras blogginlägg här på Mediesverige, har jag avundats dem. Mer eller mindre en grupp vänner som delar på en lokal på härliga söder, kommer och går lite som de själva vill, sysslar med sina egna frilansprojekt, och alltid har stödet av varandra. Hur fantastiskt?!

Jag är ju också egenföretagare, som i dagsläget sitter på en fast plats hos en av mina kunder. Det är ju toppen de gångerna som jag jobbar med uppgifter åt just det här företaget, men jag känner mig alltid lite skyldig när jag under någon timme lägger tid på en av mina andra kunder. Lite som ett svek mot de andra som sitter här bredvid mig.

Så idag när Josefin skickade en länk på ett kontor vid Hötorget (ett kontor som på Twitter beskrevs som ett Pippi-Långstrumpskontor) så kände jag plötsligt hur det högg tag i mitt hjärta. Förälskelsen. Schackrutigt golv, rosa och turkosa väggar, furugolv (jag älskar furugolv) och så ett centralt läge i en lokal som liknar ett dockskåp. Förvisso skrev precis Josefin ett inlägg om att hon kanske inte vill vara frilansare. Jag tror inte att det beror på att hon inte vill, utan att hon inte har befunnit sig i en miljö som är tillräckligt kreativ, varm och stöttande för att vilja. Jag tror att alla kan vara egenföretagare; inte bara äldre farbröder. Själv hade jag inte en tanke på ett liv som frilansare innan det att jag träffade Patrik på PP Pension och blev introducerad till imariefred.nu som ledde till SM för Gatumusikanter. Slumpen som avgör karriären kallade jag det för här om veckan. Men nu är jag här, och jag älskar det. Jag skulle nog kunna älska det ännu mer om jag jobbade i ett Pippi-Långstrumpskontor. Och om vi är sex stycken personer, så landar månadshyran på strax under 2000 kr/mån/pp. En plats där kreativiteten skulle flöda. Det är inte omöjligt. Vem vill hyra lokal med mig och Josefin och starta ett eget frilanskollektiv med inriktning på kommunikation i alla dess former? Kanske i Sveriges mest inspirerande arbetsmiljö?

Bloggat på Mediesverige 26/5-2011.

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>