speglaravjag

Gränsen mellan ditt “internet-jag” och ditt vanliga “jag” finns inte längre

Är det ens skillnad på ditt “internet-jag” och ditt vanliga “jag” idag? Nu finns i princip hela ditt liv på nätet. Sociala nätverk, mailkonton, rss-flöden på alla sajter du gillar, lagringstjänster som Dropbox där du sparar dokument. Alla jobbfiler sparas i molnet. Alla familjefotografier och semesterbilder. Lägg till att alla kontaktuppgifter till hela ditt nätverk, din bank, låneinformation och hela din kalender finns nåbara bara några klick bort. Så frågan känns väldigt relevant att ställa. Finns det egentligen ens en skillnad mellan livet du lever online och i “den verkliga världen” längre? Nej, för allt hör ihop.

Ofta hör jag folk prata om att bygga sin digitala profil. Det jag tror att folk glömmer är att ens digitala profil egentligen är ens enda profil idag. Därför är det också extra viktigt att faktiskt ha koll på vem du är när folk söker på nätet. Folk googlar, söker på Facebook, Twitter och LinkedIn, läser blogginlägg du kan ha skrivit och konversationer du har haft med vänner i ditt Instagramflöde. Detta bidrar lika mycket till att skapa sig en uppfattningen om vem du är som att träffa dig i verkligheten. För det du gör under eget namn på nätet är ju du. Oberoende av plattform är du du. Och det är just därför det blir relevant för arbetsgivare, bekantas bekanta mfl att kolla upp dig på Google.

Detta öppnar upp till en intressant diskussion. Idag lever man inte sitt liv i sin egna sfär eller har ett privatliv på samma sätt som förr. Man lever i en global digital värld där människor man aldrig har träffat och som man aldrig kommer att träffa IRL kan ta reda på små och stora fakta om vem du är som person.

Eller ännu värre. Någon kan stjäla ditt internet-jag. Om du har dåliga lösenord. Eller om du loggar in på en offentlig dator någonstans och glömmer att logga ut. Alltså, någon kan i princip stjäla hela din identitet.

Då kan man fråga sig själv, räcker det där superkluriga lösenordet verkligen för att skydda hela din identitet? Mashable talar om säkra lösenord och hur man ska tänka när man skaffar dem. Men är ett lösenord tillräckligt om någon verkligen bestämmer sig för att hacka just dig?

Jag tror att en av de största frågorna framöver kommer att vara om säkerhet på nätet. Det, och om hur man ska kunna organisera all information och alla konton som är knutna till en själv på ett bra sätt för att få en tydlig överblick själv.

Vad blir nästa grej? Jag tror inte att lösenord räcker längre. Jag tror att folk kommer att vilja ha ID-kort på nätet. Precis som med bank-ID. Något som bekräftar att du är du. Och som säkerställer att bara du har tillgång till dina konton. Jag tror inte heller att vi kommer att behöva memorera 100 olika lösenord för alla olika sajter som vi är aktiva på. Jag tror att detta digitala ID-kort kommer att stå för hela ditt internet-jag och ge dig direkt tillgång till alla dina konton. (En annan diskussion är det faktum att en sådan lösning kanske även skulle kunna bidra till att minska det anonyma näthatet och alla kränkningar och mobbing som förekommer på nätet idag – se nu senast debatten om den 14-åriga flickan som tog livet av sig delvis till följd av Ask.fm).

En sak är säker. Trenden att leva del av sitt liv på internet kommer inte att minska. TechCrunch visar prognoser på att mobil data trafik kommer att växa med 300% fram till år 2017. Med andra ord kommer fenomenet att vara uppkopplad via mobilen att öka. Mobilen som du ju alltid har med dig även när du är ute i den “riktiga” världen.

Allt som allt. Sluta tänka att ditt vanliga jag och ditt internet-jag är två olika saker. För idag är det inte längre så. Ta dig sedan en funderare kring hur du på bästa sätt kan skydda det liv du lever på nätet, och passa samtidigt på att säkerställa att personen som dyker upp när någon googlar dig, verkligen är den du känner att du är “på riktigt”.

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>