Trenderna som formar dagens digitala PR – och hur det märks av i det dagliga arbetet

Digital PR – hur man syns, kommunicerar, engagerar och mäter ROI på och genom digitala plattformar. Idag läser jag en artikel i Mashable: 5 Key Trends Supercharging Today’s Digital PR. Sociala medier växer ständigt i betydelse – därför blir det viktigt att förstå vad det innebär och lära sig hur man kan använda sig av det ur ett PR-perspektiv.

1. Vi har tillgång till skärmar dygnet runt. Dator, TV, mobil, läsplattor. En studie visade nyligen på att 16.6% av den tid människor spenderade på internet under 2011 spenderades på sociala medieplattformar. Alla är med och skapar innehållet – och både konsument och företag kan interagera och engagera sig i samma sfär. Hur ska man som PR-konsult dra nytta av den digitala mötesplats där allt innehåll skapas och distribueras? Hur når man och engagerar sin målgrupp på ett plattform där så många andra aktörer redan verkar?

2. Mätning – betalt, ägt, förtjänat / paid, owned, earned media (P.O.E.M). I sociala medier går det både att köpa annonser, skapa en egen sida och få andra att dela det innehållet man själv skapar. Det blir en balansgång mellan tre aspekter där målet givetvis blir att uppnå så mycket “förtjänat” medieutrymme som möjligt. Under projektet Mr Green Show som jag varit engagerad i under februari månad har målet varit att få användare på sajten att dela med sig av de youtubeklipp vi filmat runtom i Sverige – att få användarna att själva se och skapa ett mervärde av filmerna och självmant dela med sig av underhållning. För att skapa uppmärksamhet har vi några annonser som syns på Facebook, med inriktning på den målgrupp vi försöker engagera i de tio städer vi har besökt, samt att vi på vår egna sida på Facebook kan berätta mer ingående om projektet och dela favoritklipp. Det mest fascinerande är ändå att se vad användarna själva gör. Och att vi, två veckor efter projektets start, redan har fått över 23000 views på vår Youtubekanal.

3. Hitta inflyttelserika människor och bonda. Det finns engagerade användare i alla sociala medier. Många av dem som säkert har precis samma tankar, ambitioner och mål som dig. Hitta dem, och bygg en relation med dem online. Personligen har jag en grupp människor på Twitter - både sådana jag lärt känna i offline och online – som jag vet att jag kan vända mig till med frågor kring stort och smått. Hur översätter man bäst ett specifikt branschord ord till engelska, vilka sidor kan jag få reda på mer information om ett visst ämne på, vem kan jag vända mig till om jag har frågor om ett speciellt område. Personer som precis som jag ofta är online och alltid villiga att hjälpa till och svara på frågor om områden som engagerar dem. Av den anledningen känner jag alltid en trygghet i att jag klarar av nya arbetsuppgifter – för även om jag själv inte har erfarenhet av dem vet jag att någon av mina “peeps” som Mashable kallar dem, kommer att ha mer koll än mig.

4. “The Rise of Fanwomen”. Den digitala arenan är kvinnornas arena! Något som jag insåg ganska tidigt när jag själv blev aktiv – fördelningen mellan inflyttelserika män och kvinnor är relativt jämn. Och oavsett kön har du möjlighet att få samma inflyttande och respekt, särskilt på Twitter. Hela stämningen är ganska könsneutral när det kommer till jobbrelaterade frågor – då handlar det om kunskap, erfarenhet och insikter, inte om huruvida du är man eller kvinna. Bloggvärlden är ett annat exempel, och Mashable lyfter fram Pinterest där kvinnor får mycket utrymme. Själv följer jag på Twitter med spänning konton som @TrulyTherese @jennystromstedt @mymlan @Britstakston för att nämna några.

5. Mindre men duktigare team. Pr-avdelningar består av färre människor, men med bredare kunskaper och med fler automatiserade lösningar för tex mätning. Något jag själv använder mig flitigt av är möjligheten att tidsinställa, att få notifications direkt på mobilen från sociala medier, att dagligen ta emot rapporter från google alerts och summify. På så vis vet jag att jag ständigt har koll på egen hand, samt att jag får en sammanfattning kring vad som är populärt bland de jag följer just nu. Jag har sökningar på alla företag jag jobbar med och kan på ett enkelt sätt övervaka både deras aktivitet, vad folk säger direkt till dem samt vad folk säger om dem, eller om områden som de är intresserade av. Min livlina: Tweetdeck.

En kort sammanfattning av Digital PR baserad på Mashables framtidstankar – i samband med mina personliga erfarenhet.

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>