twitter

Exempel på användningsområden för Twitter: middagssällskap, normöverskridande, nya kunder och demokrati!

Förra veckan höll jag en föreläsning på Nackademin för eleverna i klass Marknadskommunikatör inom sociala medier på temat “Twitter – en fördjupning”. En av mina infallsvinklar var alla de användningsområden som finns för Twitter – inte bara på personlig nivå eller klassisk B2B, utan snarare kring alla de kommunikationsmöjligheter Twitter som microblogg och realtidsmedium öppnar upp för.

Utöver Personal Branding gav jag exempel på hur Twitter kan används för Kampanj, Konversation, Kundtjänst, B2B, att ändra på Normer, Demokrati samt av Stat och Myndighet. En inspirationslista med flera enligt mig goda exempel finner ni nedan:

KAMPANJ

Coca-Cola uppmanar Rumäner är att äta middag tillsammans
I Rumänien äter 6 av 10 personer middag själva framför tven. För att uppmana folk att återinföra den viktiga traditionen av att äta middag tillsammans inledde Coca-Cola kampanjen #LetsEatTogether, med frågeställningen “kan en tv-reklam från Coca-Cola förändra människors middagsbeteende?” Kampanjen var den första i världen där live-tweets plockades upp direkt i en tv-reklam och användare över hela Rumänien kunde skicka middagsmeddelandet via Twitter direkt in i tven till personer de ville bjuda på middag. Kampanjen uppmärksammades stort i Rumänien. Se kampanjfilmen nedan:

”Jason Mraz Uses Fans’ Tweets to Fuel Music Video”
Jason Mraz bad sina fans att vara med och bidra med innehåll till musikvideon för låten “The woman I love”. På hashtagen #MrazingTheVideo bad han sina följare på Twitter att dela med sig av vad “The woman I love” betydde för dem. Därefter valde han ut ett antal tweets att ha med i videon.

”Unlock Miley Cyrus Documentary Bonus Clips With Your Tweets”
Att Miley Cyrus har varit ett hett debatterat ämne på senaste tiden har nog inte undgått någon. MTV har filmat två exklusiva dokumentärer om Miley Cyrus där hon bland annat ger svar på tal. För att ta del av dessa dokumentärer uppmanar MTV alla Cyrus fans att sprida ordet genom hashtag #UNLOCKMILEY innan de gör dem tillgängliga. På så vis får MTV och Cyrus uppmärksamhet över det sociala mediet . Hur många som twittrat går sedan att följa på en kampanjsajt. Läs mer om kampanjen på Mashable: http://mashable.com/2013/10/02/unlock-miley-cyrus-documentary/

KUNDTJÄNST

SJ_AB
SJ är ett av de flitigaste företagen i Sverige på att använda Twitter som kundtjänst. Kontot har idag över 22000 följare och en hängiven kundtjänst som svarar på alla frågor mellan himmel och jord mellan klockan 06:00 och 24:00 varje dag. Ett klokt sätt att visa utåt sätt vilken bra kundtjänst man har, bemöta kunden i det forum där kunden finns, samt hitta en form där man kanske inte behöver svara på samma fråga flera gånger – utan där resenärer kan se om en fråga de precis tänkt ställa kanske redan har besvarats. Jag har testat att tweeta till SJ med frågor om tåg, förseningar och plattformsbyten ett antal gånger och alltid blivit lika snabbt bemött. Följ för inspiration på bra Twitter-kundtjänst:

NIKE
Ett utländskt kundtjänstexempel är NIKE. Sportjätten har två konton – ett för företagsnyheter @Nike och ett för supportärenden @NikeSupport. Genom att ha en uppdelning mellan sina två konton kan de säkerställa att all den information de vill få ut som företag, om t.ex. nyheter eller events, blir enklare att urskilja i Twitterflödet, medan de har ett dedikerat konto som jobbar enbart med supportfrågor:

KONVERSATION

Social TV
TV driver Twitter, och Twitter driver TV. Idag ser man att nästan alla tv-program uppmanar till att konversera vidare på en specifik hashtag, som #Idolse, #NyMo #Partaj, BreakingNewsFF mfl. Genom att uppmana till konversation på Twitter under tiden som ett program går på tv får man dels hjälp att sprida ordet om vilket tv-program som visas just nu, så väl som att man öppnar upp för tittare att dela med sig av reaktioner, frågor och kommentarer i realtid med andra tittare. Kanske öppnar det upp för en fantastisk debatt, eller kanske hjälper man två personer med samma tv-intresse att få upp ögonen för varandra och börja prata oftare. Twitter är det medium som tydligast hjälp tv att bli ett medium för tvåvägskommunikation.

Forbes skrev senast igår på ämnet: “Can Twitter Save TV? (And Can TV Save Twitter?)

Sociala event
Allt fler event väljer idag att ha en egen hashtag där man uppmanar alla deltagare att dela med sig av vad de lär sig, funderar kring och är med om på det specifika eventet. Den här veckan har mitt Twitterflöde fyllts med #MNday och jag förstår genast att flera av dem jag känner är på event hos MyNewsdesk där de pratar om framtiden för PR och sociala medier. Jag kan ta del av information från föreläsningarna samt följa diskussionen mellan olika deltagare. Nästan som om jag var där själv. Plus att chansen att jag väljer att hålla lite bättre koll och kanske anmäla mig till evenemanget nästa år ökar.

Ett exempel från min egna karriär är från tiden då jag jobbade med RAW comedy club. Stand up-klubben är fenomenal på scen, och vi ville få alla de personer som inte satt i publiken varje kväll att på allvar förstå allt det roliga de missade. Genom att sätta upp en live-twitter-stream på skärmen bakom scen innan, mellan och efter föreställningen uppmanade vi publiken att berätta om sina upplevelser under kvällen. Samtidigt var alla komiker flitiga och twittrade från backstage till publiken, vilket ofta skapade spännande inledningar till deras gig. Genom Twitter kunde vi på så vis både förhöja upplevelsen för publiken på plats som fick backstageuppdateringar från komikerna, så väl som att vi ökade konversationen kring #RAWcc ute på Twitter vilket gjorde att fler personer fick nys om föreställningarna som då hölls varje fredag och lördag på Hilton Stockholm.

B2B

@4Cycle
4Cycle är ett svenskt företag som jobbar med hållbara lösningar i samband med att företag flyttar. På sin Twitterkanal sprider 4Cycle tips och tankar kring hållbarhet, så väl som att de använder kanalen för att tala med företag de vet snart ska flytta, och för att ta en initial kontakt med dessa och presentera sin lösning. En smart lösning som använder Twitter på ett smart sätt, och med ett budskap som är helt rätt i tiden:


@Dell
Dell är ett bra exempel på en större organisation som använder Twitter för att berätta om företagsnyheter, branschtrender, event samt lyfta fram case från olika kunder. Tydlig Corporate communications som visar på det som sker på och med företaget. Man positioner sig som en business intelligence-källa samtidigt som man genom att tala om allt vad som sker på företaget på ett öppet och intressant sätt kan attrahera nya framtida anställda.

@MyNewsdesk_se
PR-tjäntsen MyNewsdesk är också ett bra exempel på B2B-användning av Twitter. De talar om branschtrender, presenterar spännande statistik och inspirerande videos. De är även väldigt duktiga på att svara på frågor och att föra diskussioner med sina följare. Bäst är de på event, där exempelvis #MNday som jag nämnde ovan är ett bra exempel på en hashtag som verkligen knyter an offline och online.

TWITTER SOM VERKTYG FÖR ATT BRYTA MOT NORMER

Prata om det #prataomdet
I samband med mediebevakningen kring Assange-fallet i december 2010 började Johanna Koljonen (jocxy) att twittra om de gränsdragningar, gråzoner och övertramp som förekommer i sexuella situationer. Genom att berätta om ett eget fall där gränsen mellan vad som är okej och vad som inte är okej ibland kan kännas luddigt, började plötsligt människor på hela Twitter att berätta om egna erfarenheter av negativa sexuella upplevelser. Plötsligt blev det mer okej att prata öppet om var gränsen går, när sex inte är okej och att man alltid har rätt till sin egen kropp. Hashtagen #PRATAOMDET växte till en hel folkrörelse, blev upplockade i medier över hela landet, resulterade i en hemsida, prataomdet.se, där allt fler fick möjlighet att berätta om sina upplevelser, vilket i sig ledde till en bok, vilket även resulterade i att bl.a. Johanna Koljonen åkte runt till skolor i hela Sverige och fick prata om det.

#Noshavenovember
I november 2011 började hashtagen #noshavenovember att användas som en uppmaning till män över hela världen att inte raka sig på en månad till förmån för prostatacancer. När även kvinnor på Twitter började diskutera att kasta rakhyveln i en månad möttes de av kritik och avsky från män som menade att det var äckligt med orakade kvinnor. Fenomenet var något som feministbloggaren Lady Dahmer uppmärksammade och valde att i sin tur uppmana alla hennes kvinnliga följare att även de anamma #noshavenovember. Läs hennes blogginlägg på Allt om Föräldrar: Det är No Shaving November och på twitter så poängteras det att det är KILLAR det gäller. Inte kvinnor. Hennes uppmaning ledde i sin tur till en uppmärksamhet i en rad olika medier, och en diskussion tog fart gällande normen med rakade kvinnor. Mer om debatten finns att läsa i ett av mina tidigare blogginlägg från den hösten: “Twitter som verktyg för att bryta mot normer”.

DEMOKRATI & REVOLUTION!

#Egypt / #jan25
Under den arabiska våren 2011 kunde hela världen följa revolutionen i Kairo via sociala medier. Twitterflöden fylldes med vittnesmål direkt från Kairos gator från det egyptiska folket som krävde att diktator Mubarak skulle avgå. I 17 dagar fylldes Tahirtorget med protester, demonstrationer och ett ständigt twitterflöde för att kommunicera med resten av världen. Det tog 17 dagar för att avsätta ett 30-årigt diktatorskap. Många menade att det var Twitters förtjänst; att det ständiga flödet av uppdateringar direkt från folket i Egypten öppnade upp ögonen på resten av världen som började ställa krav på Egypten. Avstånd fanns inte längre, Twitter lät alla tala direkt med varandra.

Jag bloggade om händelsen samma dag som Mubarak avgick i februari 2011:  “Bilen stod stilla på Sveavägen i snökaoset när jag loggade in på Twitter via mobilen. Budskapet hade precis börjat spridas i varje tweet – Mubarak hade avgått! Ett lyckorus spred sig inom mig. En tweet länkade till en livesändning via Bambuser. Och där satt jag i bilkö mitt i Stockholm och såg livefilm direkt från Kairos gator. Människor sköt av glädje, viftade flaggor. Se filmen när vice presidenten ger folket budskapet. Och Twitter rapporterar:

AJELive Jubilation in Tahrir Square as Hosni Mubarak steps down as Egypts President http://twitpic.com/3yojto

Jan25voices LPC:” First victory of Egyptians people in long time.With #Mubarak removed, we can concentrate on the task of making democracy”:#jan25

Bilden nedan var en av de mest spridda i sociala medier under revolutionen i Kairo – kristna egyptier skyddar muslimska egyptier under bön.
(Källa: @NevineZaki A pic I took yesterday of Christians protecting Muslims during their prayers #jan25 http://yfrog.com/h02gvclj)


#Istanbul / #DirenGeziParkı
”Turkey Protesters Take to Twitter as Local Media Turns a Blind Eye”
I somras inleddes stora protester i Turkiet. Turkar mobiliserade sig och samlades på Istanbuls torg för att demonstrera. Under tre dagar skickades 10 miljoner tweets innehållande några av de mest populära hastagarna, däribland #DirenGeziParkı. Till skillnad från fallet i Egypten två år tidigare där 30% av allt som sas på Twitter kring revolutionen skrevs från inuti Egypten, och ungefär 70% skrevs av omvärlden, kom i somras hela 88% av alla tweets från inne i Turkiet, ungefär 50% från inne i Istanbul. När traditionella medier inte lyssnade och vände landets medborgare ryggen, då blev Twitter den största informationskällan för att föra folkets röst framåt.

“What this trend suggests is that Turkish protesters are replacing the traditional reporting with crowd-sourced accounts of the protest expressed through social media. Where traditional forms of news have failed to fully capture the intensity of the protests, or to elucidate the grievances that protesters are expressing, social media has provided those participating with a mechanism through which not only to communicate and exchange information with each other, but essentially to take the place of more traditional forms of media.” – Från artikel i The Monkey Cage.

 

STAT OCH MYNDIGHET

Haiti - Twitter stoppade en Koleraepidemi
Efter jordbävningen på Haiti 2010 spreds en koleraepidemi över landet. Hälsopersonal hade inte resurser till att hjälpa de sjuka i samma takt som sjukdomen spreds. Genom att börja samla alla tweets från Haiti som innehöll ordet “cholera” kunde man snart analysera var sjukdomsinfallen var som störst, och därigenom identifiera var man skulle lägga punktinsatser från läkarna för att stoppa epidemin. Med hjälp av big data från Twitter kunde man rädda tusentals liv.

The City of Vancouver – effektivare sopphantering
Staden Vancouver hade problem med sopphantering. Schemat för sopbilar var otydligt och folk ställde ut sina sopor på gatan flera dagar för tidigt. Något som resulterade i sopberg runtom i staden. Som en lösning på problemet uppmanades alla invånare att signa upp på en hemsida med sin postkod och sitt Twitternamn eller telefonnummer. Därefter schemalagdes påminnelser kring att gå ut med soporna till kvällen innan sopbilen kom till personens aktuella postkod. På så vis kunde Vancouver på ett enkelt sätt få bukt på sitt sopbergsproblem, och invånarna kunde enklare hålla koll på tider för sopupphämtning.

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

One thought on “Exempel på användningsområden för Twitter: middagssällskap, normöverskridande, nya kunder och demokrati!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>