Facebook timeline – de 30e mars konverteras alla företagssidor – så här gör du

Facebook Timeline – som vanligt möts Facebooks uppdateringar av stor skepticism till en början. För företag öppnas dock plötsligt oändiga möjligheter att interagera ytterligare med fans upp. Den 30e mars konverteras alla företagssidor till Timeline, så var beredda om ni inte redan har uppdaterat.

Den synligaste skillnaden är att man numera har ett cover photo. Lite som en banner på en blogg. Utöver sin visningsbild – som ofta brukar vara företagsloggan – kan man nu bli mer personlig och ombytlig i utseendet på sin sida. Dessutom går det att ändra på “tabbarna” under ens cover photo och göra egna bilder. En komplett guide till dimensioner och px finner ni på Doctor Spinns blogg: Facebook Timeline Pixel Mystery.

Man har nu även möjlighet att lägga in inlägg bakåt i tiden: när ett företag grundades, särskilda evenemang, när nyckelpersoner började mm. Det kallas för milestones. På så visa upp sin historia på ett enkelt sätt, som sedan kan navigeras genom ens timeline med årtal på höger sida om flödet.

I själva flödet går det att highlight viktiga händelser och inlägg genom att trycka på stjärnan som syns för admin på varje enskilt inlägg. Då tar inlägget upp hela pixelbredden av ens timeline, istället för att lägga sig varannan på höger och vänster. Det kan vara bra om man tex har en film eller bild som man gärna vill att folk ska lägga märke till enklare.

En annan nyhet är att fans nu kan skicka inboxmeddelande till sidor. Det innebär att man kan ha privata enskilda samtal med personer som väljer att höra av sig direkt. Funktionen kan även stängas av om man inte vill öppna upp den möjligheten.

Man kan inte längre välja startsida för sin sida. Dvs att en tab inte kan vara en startsida, och man inte kan skriva meddelanden i stil med “gilla oss för mer underhållning” eller liknande. All trafik går direkt till ens timeline – så det är viktigt att tänka till med bannern högst upp så att sidan ser tilltalande ut. Däremot går det fortfarande att rikta annonser direkt till valda startsidor. Tänk dock på att bredden på sidan är ändrad – så tidigare tabbar och bilder, filmer, mm däri måste uppdateras för att se enhetliga ut med sidan.

För en komplett guide rekommenderar jag Mashable: Facebook Timeline for Brands: The Complete Guide

Mashable har även samlat bra inspirationsexempel här: 10 Innovative Uses of Facebook Timeline for Brands

Har ni några ytterligare frågor är ni varmt välkomna att kontakta mig: emelie@fagelstedt.com

Exempel cover från Ben & Jerrys:

 

Exempel på milestone:

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>