Apropå QR-koder – WTF?

En vän frågade mig nyligen om det var en bra strategi att satsa på QR*-koder. Nej blev mitt spontana svar. Vem använder sig egentligen av QR-läsare i sina mobiler? Tekniken har funnits i många år men inte slagit igenom, känns det som. Men på senaste tiden har det dykt upp QR-koder lite varstans. I tidningen, i reklam, runt om på stan.

Igår skrev Medievärlden och ifrågasatte Sundsvalls Tidnings satsning på just QR-koderna: Vad är poängen? Sundsvalls tidning har valt att pusha för sina säljare genom QR-koder. Medievärlden frågar hur det har gått och får som svar:

– Nja, lite så där. Det har kommit en del positiva kommentater. Men vi skulle nog börjat med en qr-skola som förklara för läsarna vad qr-koder är för någonting.

Igår blev jag tipsad om en blogg som heter WTF QR Codes. En rejäl sågning av ALLA som valt att använda sig av just QR-koder i sin marknadsföring. Exempel är allt från bananer, demonstrationsskyltar och till kalsonger, kaffemuggar, gravstenar (?!) och en våffla som håller en QR-kod på Times Square.

Samtidigt finns det många exempel på större kampanjer där QR-koden är ett huvudverktyg. I Washington state pågick under Alla hjärtans dag-veckan en kampanj för skyddat sex där kondomer märktes med QR-koder så att man kunde checka in där man haft sex under “National Condom Week”. 55000 kondomer med QR-koder trycktes upp. Mer om kampanjen finns att läsa på kampanjsajten: wheredidyouwearit.com. I sig en fin tanke. Men varför behövdes QR-koderna, hade det inte räckt med en url till sajten?

Hur många procent av smartphone-användare använder sig aktivt av QR-koder idag? Enligt bloggen WTF QR Codes handlar det om 1%. Enligt en studie från mitten av februari från JiWire handlar det om 18%.

Personligen tyckte jag att det var kul med QR-koder första gången jag fick en smartphone och jag kunde dela appar mellan min telefon och mina vänners genom att skapa en kortlänk till appstore på ett enkelt sätt. Jag tror att jag använde mig av tjänsten en gång. Sen tyckte jag att det var kul att scanna annonser kanske två gånger. Och detta var nu två år sedan. Sen dess har mitt intresse totalt fallerat och jag har idag ingen QR-läsare på min mobil.

Men vad tycker och tror ni själva? Är QR-kodens tid nu; eller aldrig?


*Quick Response code. Läs mer på Wikipedia.

Emelie Fågelstedt

Independent communications strategist supporting organizations with their digital business and communications strategy since 2010. Founder of digital agency Fågelstedt Kommunikation and co-founder of Svenska Nomader, Sweden's largest platform for digital nomads. Public speaker on tech, social media, e-commerce and the future of work.

5 thoughts on “Apropå QR-koder – WTF?

 1. Det måste ju finnas en extrem skillnad mellan länder. Inte så konstigt kanske att man kan använda sig av kondom-QR-kodning i Washington, men vad skulle hända om du testade samma kampanj i Sverige? Troligtvis ingenting. Tror kanske att mobilanvändarna över lag vet för lite om QR för att veta what’s in it for them.

 2. Jag håller med. Oftast är det med bas i USA som statistik tas fram gällande användandet av de “senaste mobilteknikerna” vilket i sig inte är så konstigt. Men i fallet Washington presenterar de ju faktiskt aldrig siffror kring hur pass väl kampanjen fallit ut. Men ibland är ju PR-värdet större än användandet, särskilt när det är handlar om säkert sex. Samtidigt påminner kampanjen mycket om Kondom08.nu från RFSU sommaren 2009 – var tog 100 000 kondomer vägen: http://sommarkampanj2009.kondom08.nu/ Dock att det skedde utan QR-koder. Därav tror jag inte heller att QR-koderna ger ett mervärde. Det fungerar ändå.

 3. Ibland verkar ju QR-koder användas på fel sätt, som scantag i lund som vill utvecklar ett system för QR-koder som man ska ha på sin mobil som räddningspersonal kan använda för att hitta närmast anhöriga.

  Problemet som jag ser det är att det ska vara en webtjänst, vad händer när webtjänsten är nere eller det inte finns internetuppkoppling där personen är; varför ha det när man kan ha 4296 alfanumeriska tecken direkt i QR-koden?

  Och varför bara ha det som ett klistermärke på mobilen, varför inte ha det i kalsongerna; vad blir man av med först i en nödsituation?

 4. Spännande analys Victor. Hade faktiskt inte hört talas om det där med räddningspersonalen. Och som du skriver, i den situationen att internetuppkoppling inte finns där personen befinner sig vore det säkrare med en lösning som inte kräver just internet.

  Men hur ska man få alla att aktivera en sådan kod offline med rätt kontaktuppgifter? Och dessutom ha på typ alla underkläder…? För om koden ändå inte ska ha en koppling till mobilen för personen i nödsituationen har du ju en poäng i att man kan ha den varstans som.

 5. QR-koder är i sin enkelhet streckkoder 1.1, och inte lämpade för direktinteraktion med individer, precis som de vanliga streckkoderna.

  Om det nu inte blir något fundementalt exekveringsfel på NFC, exempelvis genom att man måste ha en separat app för dem, så tror jag mycket mer på den idén. Enkelheten i att bara hålla upp en enhet mot en sändare är klart lättare att lära sig än hur vi behöver förklara QR-koder idag. Se SL-kortet som föregångare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>